Tapas night – diverse heerlijke gerechtjes om te delen!

Tapas night – diverse heerlijke gerechtjes om te delen!

Mijn familie komt dit weekend een hapje eten bij ons thuis.
Na 8 weken lockdown, lijkt het me heerlijk elkaar terug te kunnen zien!
We zijn met 6 personen waardoor ik in de mogelijkheid ben een tapas menu voor te stellen.
Je kunt dit uiteraard ook bereiden voor 3-4 personen, maar met hoeveel te meer personen je bent, hoeveel te meer keuze/ afwisseling je kunt voorschotelen.
En dat vind ik super! 

Ik besluit volgende tapashapjes te bereiden:

  • Aioli
  • Lookbrood en Bruschetta’s
  • Mosselen uit de oven
  • Albondigas – Spaanse gehaktballetjes
  • Gevulde paprika’s met gehakt, tomaat en kaas.
  • Gevulde parmaham rolletjes 
  • Gevulde dadels met spek
  • Scampi’s in lookboter

aioli

TIJD

Bereiding: 5-10 minuten

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

1 eidooier
250 ml zonnebloemolie
1 teentje knoflook
1 kl citroensap
zout en peper

Hoe maak je het?

  1. Doe 1 eidooier in een kom samen met het teentje knoflook. 
  2. Meng dit goed door elkaar met een garde.
  3. Voeg al kloppend 50 milliliter zonnebloemolie toe. 
  4. Kijk de massa goed na. Begint de Aioli al vorm aan te nemen? Blijf dan voorzichtig kleine hoeveelheden olie toevoegen onder continue roeren. 
  5. Als het goed is gelukt, heeft de aioli nu een dikte van mayonaise. 
  6. Breng het op smaak met een beetje peper, zout en citroensap. 
Aioli

BRuschetta - Lookbrood

TIJD

Bereiding: 20 minuten

Aan tafel na: 20 minuten

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

Lookbrood:

1 ciabatta stokbrood
boter
1 handje vol
verse peterselie
1 handje vol
verse bieklook
1 teentje
knoflook
een snuifje
peper en zout
1 zakje gemalen kaas

 

Bruschetta’s:
1 ciabatta stokbrood
Olijfolie
Zeezout
Cayennepeper
2 tomaten
1 teentje knoflook
1 rode ui
1 handje vol verse basilicum
3 el olijfolie
1 el rode wijn azijn
1 el balsamico azijn
een snuifje peper en zout

Hoe maak ik het?

Lookbrood:

We maken hiervoor eerst verse lookboter:

  1. Laat de boter eventjes zacht worden op kamertemperatuur (haal de boter 30 minuten voor het koken uit de koelkast).
  2. Plet 1 teentje look en snij deze zeer fijn. Meng dit onder de boter.
  3. Neem een handje vol verse peterselie en bieslook en hak deze kruiden zeer fijn.
  4. Voeg deze kruiden toe aan de lookboter.
  5. Kruid de lookboter goed af met peper en zout. 
  6. Snij het volledige ciabatta brood open. Zodat je de botenkant en onderkant naast elkaar neer kunt leggen. 
  7. Snij zowel de bovenkant als de onderkant in bredere reepjes. Dit vormen de onderkant van je lookbroodjes.
  8. Smeer de lookboter over de broodjes. Je mag een dikke laag boter aanbrengen op de broodjes.
  9. Strooi de gemalen kaas erover heen en leg deze broodjes op een oven schaal. 

Bruschetta’s:

  1. Neem het ciabatta brood en snij dit in fijne reepjes. 
  2. Leg deze reepjes op een ovenschotel en besprenkel deze broodjes met olijfolie.
  3. Strooi er cayennepeper en zeezout over.
  4. Bak deze broodjes samen met de lookbroodjes af in een voor verwarmde oven (180 graden). 
  5. Je bakt deze broodjes circa 7-10 minuten af.

Ondertussen bereiden we het tomatenmengsel:

  1. Snij de tomaten in zeer fijne blokjes. 
  2. Plet het teentje look en snipper dit zeer fijn. Meng dit onder het tomatenmengsel.
  3. Snipper de rode ui zeer fijn en meng ook dit eronder.
  4. Neem een handje vol verse basilicum, hak dit zeer fijn en meng ook dit eronder.
  5. Voeg 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rode wijn azijn en 1 eetlepel balsamico azijn toe aan het tomatenmengsel.
  6. Meng alles goed onder elkaar en kruid het goed af met peper en zout.
  7. Zodra de stokbroodjes krokant uit de oven komen, leggen we met een lepel dit mengsel op de broodjes. 
Bruschetta - lookbrood

Mosselen in de oven

tijd

Bereiding: 20 minuten

Aan tafel na: 25-30 minuten

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

1 kg Zeeuwse mosselen
1 laurierblad
1 cl witte wijn
50 gram boter
1-2 el fijngehakte peterselie
1 teentje knoflook
een snuifje peper en zout
50-100 gram paneermeel

Hoe maak ik het?

Spoel de mosselen altijd onder koud water.

  1. Gooi alle gebroken schelpen/mosselen onmiddellijk weg.
  2. Verwijder al de schelpen/het zeewier dat aan de mosselschelpen kleeft.
  3. Zorg ervoor dat de schelp helemaal schoon is. Bekijk echt schelp per schelp. Zo neem je ineens de gebroken eruit en heb je achteraf zeker geen zand in je mossels.
  4. Wanneer je alle mosselen hebt nagekeken, neem je opnieuw schoon koud water en spoel je ze nog eens om.
  5. Doe alle gespoelde mosselen in de mosselpan. 
  6. Schud de mosselen geregeld op.
  7. Voeg na 1-2 minuten het laurierblad en 1 dl witte wijn toe.
  8. De mosselen garen nu verder terwijl de alcohol verdampt. 
  9. Schud geregeld op tot dat je doorhebt dat alle schelpen open gaan (+/- 5 minuten later). 
  10. Zodra je merkt dat de schelpen open staan, nemen we de pot van het vuur. 
  11. Maak alle schelpen open en leg de mossels in de boven of onderkant. Leg deze schelpen met mossels ineens in een ovenschaal. 
  12. Maak ondertussen het botermengsel: hiervoor mengen we de boter met de fijngehakte peterselie, knoflook en het peper en zout.
  13. We nemen een keukenkwastje en verspreiden dit botermengsel over de mosselen. 
  14. Strooi het paneermeel over de mosselschelpen. 
  15. Bak de mosselen gedurende 5 minuten af in een voorverwarmde oven (180 graden). 
Mosselen

GEvulde paprika's met gehakt, tomaat en kaas

tijd

Bereiding: 20 minuten

Aan tafel na: 35 minuten

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

4 rode paprika’s
200 gram gehakt ( ik koop voor kippengehakt maar je kunt eender welk gehakt hiervoor gebruiken)
2 tomaten
1 teentje knoflook
1 ui
een handje vol verse peterselie
50 gram geraspte kaas (dit mag bijvoorbeeld ook feta zijn, ook erg lekker!)
een snuifje peper en zout
1 el paprikapoeder
1 el kippenkruiden
boter

Hoe maak ik het?

  1. Neem de paprika’s, was deze goed en snij deze half door. Verwijder alle pitjes en eventueel de schil (mocht je hier niet goed tegen kunnen).
  2. Snij het knoflook teentje, de tomaten en de ui zeer fijn.
  3. Hak de peterselie fijn.
  4. Bak het gehakt lekker krokant in een pan met een klontje boter. Plet dit gehakt zodat het lekker fijn is, als vulling voor de paprika.
  5. Kruid het gehakt lekker af met paprikapoeder en kippenkruiden.
  6. Voeg de fijngesneden knoflook en uit toe. 
  7. Bak dit eventjes kort mee aan. 
  8. Voeg na enkele minuten ook de tomatenstukjes en gehakte peterselie toe. 
  9. Roer dit alles goed door elkaar en kruid het lekker af met peper en zout.
  10. Warm ondertussen de oven voor op 180 graden. 
  11. Neem de halve paprika’s en verdeel het gehakt hierover. 
  12. Verdeel de geraspte kaas over het gehakt.
  13. Zet dit voor 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Albondigas - Spaanse gehaktballetjes

tijd

Bereiding: 40 minuten

Aan tafel na: 60-90 minuten

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

0.5 kilogram gehakt
2 el paneermeel
1 eieren
snuifje peper en zout
1 uien
2 stengels groene selder
2 rode paprika
40 gram geconcentreerde tomatenpuree (in blik)
3 el bloem
400 gram gepelde tomaten/ tomaten stukjes (in blik)
1 laurierblaadjes
enkele takjes tijm
2 deciliters water
1 tenen knoflook (indien u wenst)
olijfolie

Hoe maak ik het?

Balletjes:

  1. Plaats het gehakt in een ruime mengschaal en voeg het ei en het paneermeel toe.
  2. Zorg ervoor dat je een stevig smeuïg gehaktmengsel hebt.
  3. Kruid dit goed af met peper en zout.
  4. Spoel je handen af en hou ze nat om de balletjes te rollen.
  5. Deze balletjes mogen ongeveer 4 cm dik zijn. Probeer alle balletjes even dik en groot te rollen. 
  6. Verhit de pan met olijfolie en bak de balletjes enkele minuten aan op matig vuur. 
  7. Draai de balletjes tijdig en voorzichtig om.

Tomatensaus: 

  1. Snipper de uien fijn, was de groene selder en snij deze in brunoise.
  2. Verwijder de schil rond de rode paprika (met een dunschiller of door te roosteren in de oven).
  3. Snij ook de rode paprika in brunoise.
  4. Stoof de groenten samen aan op matig vuur.
  5. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe aan de groenten. 
  6. Dit moet mee aanstoven zodat het minder zuur smaakt. Stel dat je dit vergeet, vervang dan de tomatenpuree door verse tomaten of extra gepelde tomaten. Je kunt achteraf geen tomatenpuree mee bijvoegen.
  7. Roer dit allemaal goed door elkaar en strooi de eetlepels bloem erover.
  8. Laat dit eventjes mee aanstoven met de groenten en het geconcentreerd tomatenpuree.
  9. Voeg de gepelde tomaten of tomaten stukjes in blik toe.
  10. Vul de blikken met water (4 deciliters) en voeg dit toe aan de saus. 
  11. Voeg dan geplette tenen knoflook, laurierblaadjes en tijmstengels toe. 
  12. Laat dit alles rustig sudderen op een zacht vuurtje.
  13. Roer geregeld door de pot zodat je geen aanbaksels krijgt op de bodem of langs de randen.
  14. Laat deze tomatensaus (onder deksel) 45 minuten sudderen.
  15. Voeg nu de gebakken balletjes toe aan de saus.
  16. Indien de balletjes nog warm zijn, kun je het gerecht ineens op tafel presenteren.
  17. Mochten de balletjes koud zijn, mag je dit samen met de saus nog 10-15 minuten laten doorsudderen op een klein vuurtje.
  18. Vind je de saus te loperig? Laat de saus dan nog 10 minuutjes koken zonder deksel.
Albondigas

Scampi's in lookboter

tijd

Bereiding: 10 minuten

Aan tafel na: 10 minuten

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

16-20 scampi’s
2 tenen knoflook
100 gram boter
1 citroen
1 sjalot
een handje vol verse peterselie
een snuifje peper en zout

Hoe maak ik het?

  1. Indien je dit gerechtje serveert op je tapasavond, maak je dit best als laatste klaar. Eigenlijk pas vanaf dat je alles op tafel wil gaan zetten, begin je hieraan.
  2. Indien je de scampi’s nog moet pellen, mag je daar mee beginnen. Controleer goed of het darmkanaal bovenaan verwijderd is. Eventueel kun je het staartje eraan laten, dat dresseert wel leuk en maakt het makkelijker de scampi op te pakken. 
  3. Snij de sjalot en knoflook tenen zeer fijn.
  4. Hak de verse peterselie zeer fijn. Hoe fijner deze peterselie gehakt wordt, hoe verfijnder de smaak zal zijn in dit gerecht.
  5. Doe een beetje boter in de pan (20 gram) en voeg de scampi’s toe.
  6. Voeg de fijngesneden sjalot, knoflook en gehakte peterselie ook onmiddellijk toe aan de scampi’s. 
  7. Kruid ze nog een beetje bij met peper en zout. 
  8. Voeg de overige boter toe en laat dit zachtjes smelten in de pan. 
  9. Snij de citroen half door en voeg het sap van 1 halve citroen toe aan de bereiding.
    Je mag hiervoor de citroen uitknijpen boven je hand. Zo vang je de mogelijk pitjes op en loopt het sap door je vingers de pan in. 
  10. Zodra de scampi’s klaar zijn, ga je best ineens aan tafel. Deze koelen immers snel af en worden langer in de pan sneller taai.

gevulde parmaham rolletjes

tijd

Bereiding: 10 minuten

Aan tafel na: 10 minuten

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

1 courgette
4 el witte wijn azijn
minstens 8 plakjes
parmaham (je kunt er meer van maken, maar ik probeer de aantallen een beetje te verminderen aangezien er veel lekkers op tafel staat) 
1 el roomkaas per parmahamrolletje (philadelphia kaas, boursinkaas, geitenkaas …) 
verse bieslook
een snuifje peper en zout

Hoe maak ik het?

  1. Neem een dunschiller en schil hiermee mooie lange plakjes van de courgette. Zorg dat je er minstens 8 hebt.
  2. Leg deze plakjes in een kommetje, kruid ze af met peper en zout en voeg de witte wijn azijn eraan toe. Zorg dat alle plakjes goed ondergedompeld liggen en goed kunnen marineren. 
  3. Neem vervolgens een snijplank en leg de plakjes parmaham open naast elkaar. 
  4. Neem een lepel roomkaas naar keuze en smeer dit voorzichtig uit over het plakje parmaham.
  5. Kruid dit af met een snuifje peper en zout.
  6. Snipper tenslotte verse bieslook over de roomkaas en rollen maar! 
  7. We nemen eerst een plakje courgette, leggen daar vervolgens het plakje besmeerde parmaham op. Dit rollen we mooi op. Merk je nu dat je zeer lange courgetteplakjes hebt, kun je deze bijvoorbeeld ook in 2 snijden. 
  8. Steek er bijvoorbeeld een prikkertje in zodat het plakje voor opgerold blijft. 

gevulde dadels met spek

tijd

Bereiding: 10 minuten

Aan tafel na: 10 minuten

Wat heb ik nodig voor 8 personen?

minstens 16 dadels
overschot
roomkaas (die je over hebt van de parmaham rolletjes)
8 plakjes
ontbijtspek

Hoe maak ik het?

  1. Snij de dadels open.
  2. Vul de dadels met de roomkaas. Ik raad hierbij de geitenkaas aan! Deze combinatie is erg lekker.
  3. Bak de plakjes ontbijtspek goed krokant.
  4. Snij de plakjes ontbijtspek in 2. 
  5. Neem een gevulde dadel, prik hier een prikkertje door en prik ook het plakje spek eraan.


Geef een reactie